Universiteit Leiden, Sylvius gebouw

Het Sylvius gebouw wordt op dit moment vooral gebruikt door het Institute of Biology Leiden (IBL), onderdeel van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) van de Universiteit Leiden. Het Sylvius gebouw is gebouwd in 1969 en omstreeks 2009 voor het laatst gerenoveerd, waarbij een deel van de installaties behouden is gebleven. Inmiddels is deze installatie gedateerd en dient grondig aangepast te worden.

Uitdagingen

In het Sylvius gebouw bevinden zich tientallen klimaatcellen waar ze het dag- en nachtritme nabootsen voor onderzoek aan diverse planten. De regeltechniek voor deze klimaatkamers is daardoor specifiek afgesteld voor de vier seizoenen in het jaar. Dit betekent dat we de ruimte moeten kunnen sturen op temperatuur, vocht, daglicht en nachtlicht, wat het extra uitdagend maakt.

Aangezien diverse onderzoeken gewoon doorliepen moesten we op zoek naar een praktische situatie voor alle partijen.

Oplossing

Numan & Kant heeft in delen de verdiepingen in het gebouw aangepakt waardoor de onderzoeken gewaarborgd konden worden. Voor de grootste uitdaging, het nabootsen van het dag- en nachtritme, hebben we in dit geval gekozen om het oude regelsysteem te vervangen door Loytec. Doordat het fabricaat Loytec vrij programmeerbaar is konden we specifiek maatwerk leveren.