Universiteit Utrecht, WKC gebouw

Bij de Universiteit Utrecht op het Utrecht Science Park staat een WKC oftewel warmtekrachtcentrale. Deze WKC zorgt ervoor dat het gehele Science Park wordt voorzien van elektriciteit en de restwarmte wordt gebruikt voor het aanwezige warmtenet (stadsverwarming). De huidige regeltechniek van Siemens Desigo CC was dusdanig verouderd dat deze vervangen diende te worden. De opdrachtgever had hierin 2 keuzes, de regeltechniek ombouwen in de huidige regelkasten of het uitwisselen van de oude regelkasten voor nieuwe inclusief de nieuwe DDC apparatuur van Siemens Desigo PX.

Uitdagingen

Elektriciteit is ten alle tijden nodig op een Campus met deze grote, nu beschikt de Universiteit wel over behoorlijk veel zonnepanelen maar die dekken bij lange na niet het verbruik. Om die reden is het stilleggen van de WKC iets wat eigenlijk niet wenselijk is. Men kan dit opgevangen door noodgeneratoren maar deze optie zorgt voor een enorme kostenpost dus om die reden is er voor gekozen om alles in een tijdsbestek van maar 2 weken tijd in zijn geheel uit te wisselen.

Oplossing

Numan & Kant heeft middels een uitgebreide nulmeting bijna alle risico’s kunnen beperken tot het minimum waardoor we tijdens uitvoering niet voor verrassingen kwamen te staan. Door een goede samenwerking met de opdrachtgever was het resultaat dat we binnen 1,5 week al klaar waren met de werkzaamheden.
Lees artikel